Op vakantie met een kindje van één jaar

Vorige maand was het zover. Ik ging voor het eerst met het vliegtuig op vakantie met mijn lieve kleine uk. Zo klein is hij inmiddels nou ook niet meer met zijn één jaar, dus ik vond het wel tijd worden om lekker op vakantie te gaan en te kijken hoe dat is met een kleintje.

Om de drempel voor mezelf iets lager te maken, besloot ik een ticket te boeken naar mijn familie in Zuid-Spanje. Ze wonen vlakbij Sevilla, dus gegarandeerd mooi weer!

_

Voorbereidingen

Al een week of 6 van te voren ben ik begonnen met de voorbereidingen. Wat heb je nodig tijdens een vakantie en hoeveel? Welke spullen neem je mee en welke spullen koop je daar? Past alles in één koffer of heeft Levi een eigen koffer nodig? Dat laatste wilde ik niet aan het toeval overlaten. Bij het boeken van de tickets – of eigenlijk ‘ticket’ want Levi mag op schoot en vliegt daardoor bijna gratis mee – besloot ik voor Levi eigen bagage bij te boeken á 20 kg. Wellicht zou dit veel te veel zijn, maar ik had de keuze uit 10 of 20 en ik neem dan toch liever het zekere voor het onzekere.

De tickets waren geboekt, het vervoer was geregeld. Alhoewel… Levi moest ik vervoeren van en naar het vliegveld. Zowel in Nederland als in Spanje. Internet leerde mij dat in Spanje ongeveer dezelfde regels gelden als in Nederland, wat betreft je kindje vervoeren in een personenauto. Mijn familie in Spanje heeft geen autostoeltje en kon er ook geen lenen. Ik had twee opties: de Maxi Cosi meenemen óf een auto met autostoeltje huren. Ik heb geen creditcard en deze zou te laat komen als ik hem nu zou aanvragen. De Maxi Cosi ging dus mee. Check!

_

Babybedje/campingbedje

Normaal gesproken boek je bij je accommodatie een babybedje, deze moest ik echter zelf meenemen omdat we bij onze familie in huis zouden verblijven. Zij hebben geen babybedje in hun bezit en was er niemand die deze kon uitlenen voor 10 dagen.

Ik heb een babybedje (campingbedje) voor als Levi ergens gaat logeren. Deze is prima en heeft een fijn matras waardoor Levi er lekker in ligt. Het nadeel is echter dat deze 8 kilo weegt. Daarnaast past hij ingevouwen niet in een koffer. Het matrasje wel, maar dan is de helft van je koffer gevuld met alleen het matras. Ik moest opzoek naar een lichtgewicht, compact campingbedje.

_

Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij de Deryan Peuter Travel Cot.

_

Een ruim campingbedje – wat lijkt op een tent – die slechts 3 kilo weegt, zichzelf uitklapt, binnen een minuut weer opgeruimd is en geschikt is voor kinderen van 0 tot 4,5 jaar. De zijkanten zijn voorzien van gaas waardoor je naar je kindje kan kijken als dat nodig is, zonder de tent open te ritsen. Er zit een zelfopblaasbaar matrasje bij, een slaapzak en een reistas waar alles in past.

Levi moest wennen aan het slapen in het tentje. Hij vond het eigenlijk niks, begon elke keer te huilen als ik hem op bed legde. Ik denk dat hij het matrasje te dun vond, te hard. Als hij uiteindelijk sliep, sliep hij als een roos.

_

Koffer inpakken

Ik ga op vakantie en ik neem mee… veel te veel! Uit angst iets te kort te komen voor Levi heb ik van sommige dingen teveel meegenomen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat al heel vaak heb gehoord van vriendinnen, collega’s en kennissen, maar ook ik maakte die fout. Een “fout” is het niet, maar onnodige kilo’s meezeulen is gewoon zonde en als je het kan voorkomen dan zeg ik: “Ja, graag!”

Wat ik heb meegenomen voor 10 dagen vakantie met mijn kleine dreumes:

 • 18 zwemluiers (2 per dag)
 • Zwembroek
 • Zonnebrandcrème
 • Babyfloat
 • 30 luiers; 25 in de koffer, 5 in de handbagage
 • verschoonmatje
 • 3 pakken billendoekjes; 2 in de koffer, 1 in de handbagage
 • 2 pakken toetenboeners; 1 in de koffer, 1 in de handbagage
 • 10 slabbetjes; 8 in de koffer, 2 in de handbagage
 • 5 hydrofiele spuugdoekjes en 5 badstof spuugdoekjes; 2 badstof spuugdoekjes in de handbagage en de rest in de koffer
 • 6 hydrofiele washandjes
 • 10 hydrofiele doeken; 9 in de koffer, 1 in de handbagage
 • 2 XL hydrofiele doeken
 • 2 bad capes
 • 6 korte broeken
 • 6 t-shirts
 • 6 hemdjes
 • 10 rompers; 9 in de koffer, 1 in de handbagage
 • Puckababy pyjama van Tencel, geschikt voor warme nachten
 • Zomerslaapzak
 • 2 matrashoezen
 • Dekentje; in de handbagage voor in het vliegtuig
 • Lakentje
 • Flessen; 1 in de koffer, 1 in de handbagage
 • Flesvoeding; voor 9 dagen in de koffer, voor 1 dag in de handbagage
 • Spenen en slaapknuffels; in de handbagage
 • Speelgoed; wat klein speelgoed in de handbagage, de rest in de koffer
 • Babyfoon
 • Toiletspullen

_

Wat ik niet heb gebruikt

Zoals ik al zei, heb ik teveel meegenomen. In Spanje is alles goed verkrijgbaar dus ik had makkelijk wat spullen thuis kunnen laten en een gedeelte daar kunnen kopen. Mijn tante was zo lief om spullen te wassen. Hierdoor had ik teveel hydrofiele doeken, slabbetjes, spuugdoekjes, t-shirts en rompertjes bij me. Overdag liep Levi vaak rond in zijn luier, al dan niet met een hemdje aan. ’s Avonds of als we een dagje op stap gingen, deed ik hem er een korte broek bij aan en hij sliep in zijn romper. De eerste dagen stond de airco hard aan op de slaapkamer, toen heb ik hem in zijn pyjama laten slapen.

Wat ik niet heb gebruikt zijn de hydrofiele spuugdoekjes, de zomerslaapzak, 1 pak billendoekjes, een groot deel van de zwemluiers, het lakentje en het 2e hoeslaken. Mijn tip: neem wasmiddel mee voor een handwasje. Vuile kleding en dergelijke kan je ’s avonds als de kleine slaapt makkelijk door een sopje halen en laten drogen. Met de warme temperaturen in het buitenland is de was de volgende ochtend droog en kan je het weer gebruiken.

Zwemluiers, luiers en billendoekjes zou ik niet teveel meenemen. Schat in wat je voor 3 dagen nodig hebt en koop de rest de eerste of tweede dag op je bestemming. Scheelt weer wat gesjouw.

_

Toiletspullen

De toiletspullen die ik voor Levi heb meegenomen op vakantie, zijn de spullen die ik thuis vaak gebruik:

 • Tandenborstel en tandpasta
 • Vitamine D
 • Babyshampoo, een kam en haargel
 • Wasgel, babyolie en een baby manicuresetje
 • Sudocreme

Voor het geval Levi ziek zou worden of iets dergelijks, heb ik de volgende dingen ook meegenomen:

 • Paracetamol
 • Diaree remmer
 • Vallen en stoten gel
 • Thermometer
 • Neusreiniger
 • Wattenstaafjes

Uiteindelijk is Levi niet ziek geworden en heb ik deze producten dus ook niet nodig gehad. Toch zou ik dit elke vakantie weer meenemen voor het geval dat. Better fase, than sorry.

Om wat minder gewicht mee te nemen heb ik kleine lege potjes en flesjes gekocht. Deze heb ik gevuld met tandpasta, babyshampoo, haargel, wasgel en babyolie. Hierdoor neem je niet onnodig veel van de producten mee.

_

Reisdocumenten

Als bewust alleenstaande moeder heb je een aantal documenten nodig om te bewijzen dat jij als enige zeggenschap hebt over je kindje. Ik dacht dat een paspoort of identiteitsbewijs voldoende was, maar niets is minder waar. Ze kunnen bij de douane vragen om de volgende documenten:

 • Geboorteakte
 • Uittreksel van moeder van de gemeente
 • Document van gezag

Op de geboorteakte is te zien dat de vader onbekend is. Op het uittreksel van de moeder moet de burgerlijke staat aangegeven staan. Dit bewijst dat je alleenstaand bent. Het document van gezag kan je aanvragen bij de dichtstbijzijnde rechtbank van jou woonplaats. Als bewust alleenstaande moeder staat hierop dat er niets is vastgelegd met betrekking tot het gezag van je kindje. Dat klopt ook, want het gezag wordt automatisch toegekend aan de biologische moeder. Omdat de vader onbekend is, is er geen andere voogd van het kindje.

Er wordt aangeraden om naast deze documenten en het identiteitsbewijs ook wat foto’s van je kindje mee te nemen, zodat ze kunnen zien hoe je kindje in de loop der tijd is veranderd. De foto op het identiteitsbewijs is namelijk al snel verouderd bij kleine kinderen.

_

Op het vliegveld

Het vervoer van en naar het vliegveld ging prima met Levi in de Maxi Cosi. Let er wel op als je dit van plan bent om te doen, om even de richtlijnen te checken qua gewicht en lengte van je kindje. Als je kindje te groot is voor vervoer in de Maxi Cosi dan kan je daar een boete voor krijgen.

Op het vliegveld en op de vakantie heb ik gebruik gemaakt van een buggy. Dit is echt een musthave. Zeker als je naar familie op vakantie gaat, waar geen kinderspullen aanwezig zijn. Ik gebruikte de buggy niet alleen om buiten te wandelen, maar ook als kinderstoel als Levi zijn eten kreeg.

De buggy moet je bij de bagageafgifte alvast inchecken, maar je hebt wel de keuze om hem daar af te geven of om hem pas af te geven als je het vliegtuig in stapt. Ik heb voor dit laatste gekozen, want dan kan je je kindje op Schiphol nog rondrijden in de buggy in plaats van hem/haar continu te moeten tillen.

Naast een buggy heb ik ook een draagzak meegenomen op vakantie. Deze heb ik alleen gebruikt op de vliegvelden op het moment dat de buggy in het bagageruim zat en/of onderweg was naar de bagageband. Dit was één van de waardevolle tips van een goede vriendin van mij en die deel ik dan ook graag met jou!

_

Het vliegen ging super goed!

_

Levi keek zijn ogen uit in het vliegtuig. Er was genoeg te zien, zowel in het vliegtuig als uit het raampje. Tijdens het opstijgen had ik hem wat te drinken gegeven, zowel bij de heen- als bij de terugvlucht. Op de vlucht naar Spanje lag hij lekker te slapen tijdens de daling en werd pas wakker toen het vliegtuig aan het remmen was. Toen de daling was ingezet bij de vlucht naar Nederland kreeg Levi last van zijn oren. Ik had hier zelf ook last van en moeite mijn oren open te houden. Levi ging een beetje jammeren omdat het zeer deed. Hij was moe, wilde niks drinken. Ik heb hem zijn slaapknuffel gegeven en een dekentje over hem heen gelegd, waarna hij in slaap viel.

_

De vakantie

Op vakantie met een kindje. Ik kon me er geen voorstelling van maken. Nu was het niet zomaar een vakantie, want na jaren zag ik mijn Spaanse familie weer en we verbleven bij hun thuis. Voor mij was dit laagdrempelig gevoeg, want eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop om in mijn eentje op vakantie te gaan met een dreumes.

Het weer was heerlijk, dat was super fijn. We hadden geen auto dus zelfstandig erop uit trekken zat er niet in. Met mijn nichtjes zijn we nog wat dagen op pad geweest. We hebben een dagje strand gedaan, zijn naar Sevilla geweest, naar een meer en ik heb vriendinnen van 15 jaar geleden weer gezien. Met Levi heb ik een middag door het dorp gelopen en een beetje gewinkeld. De overige dagen waren we bij de familie waar Levi zich heerlijk vermaakte met speelgoed, het huis ontdekken en in een badje met water.

_

Voor mij voelde het als een eindeloos weekend. In positieve zin!

_

Ik heb zoveel mogelijk het ritme van thuis gehanteerd, zodat de overgang voor Levi klein was op het moment dat we weer thuis waren. Voor mij was dit ook wel fijn. Dan kon ik ook gaan uitrusten als hij lag te slapen. Ik kon vroeg naar bed als ik dat wilde of juist met de familie opblijven om samen te eten en te kletsen.

Het is een waardevolle herinnering, onze eerste vakantie. En dan meteen met onze lieve Spaanse familie. Ik word blij als ik eraan terug denk!

Al met al is het me alles meegevallen en als ik nog alleen ben volgend jaar, dan ga ik lekker met Levi naar een Spaans of Grieks eiland. Ik kan me er nu al op verheugen; Ibiza, Mallorca, Corfu, Kreta of een Grieks eiland waar ik nog niet eerder ben geweest. Fijn idee, ik kan niet wachten.

En mijn familie? Die ga ik vaker opzoeken. Ik weet nu hoe alles werkt, heb alle spullen en documenten in huis dus het is een kwestie van vrij nemen, tickets boeken en gaan!

_

Hoe was jou eerste vakantie met kind(eren)? En als je een bewust alleenstaande moeder bent: ben jij wel eens alleen met je kindje op vakantie geweest?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.