Hoeveel kleertjes heb je nodig voor een baby

Toen ik in verwachting was heb ik lang gewacht met het kopen van kleertjes voor de baby. Ik wilde eerst zeker weten dat de zwangerschap goed ging, dus heb ik gewacht tot ik 12 weken zwanger was. Toen ik de 12 weken gepasseerd was, ben ik – waarschijnlijk in tegenstelling tot veel andere zwangere vrouwen – niet direct naar allerlei babywinkels gerend om leuke kleertjes te kopen. Ik mocht van mezelf één pakje of setje kopen. Dat heb ik gedaan. Het viel echter niet mee, veel kleertjes waren toch wel geslacht geboden vond ik.

Ik besloot te wachten totdat ik een geslachtsbepalende echo kon laten doen.

Dit kan tegenwoordig al heel vroeg in de zwangerschap, vanaf 12 weken! Maar om te voorkomen dat ik een meisje zou krijgen en dat het later toch een jongen blijkt te zijn, of andersom, heb ik met 17 weken zwangerschap de bewuste echo geplant. Het was overduidelijk een jongen! Daarnaast zag het er allemaal goed uit volgens de verloskundige, tijdens de 20 weken echo en was de uitslag van de NIPT-test ook goed. Ik hoefde mij nergens zorgen over te maken. Ik zou een gezond kindje krijgen, een jongetje! Toen ik deze zekerheden had, heb ik in korte tijd flink wat kleertjes gekocht. Het was overal uitverkoop dus dat maakte het winkelen extra leuk.

Mijn uitgangspunt

Van te voren heb ik uitgezocht hoeveel stuks je nodig hebt van elk item, per maat. Denk aan pakjes, shirtjes, broekjes, rompers en dergelijke. Na wat speurwerk op het internet en een balans te hebben opgemaakt uit de tientallen verschillende meningen, kwam ik bij de volgende aantallen uit:

 • 2 pakjes in maat 50
 • 2 broekjes in maat 50
 • 2 shirtjes in maat 50
 • 3 rompers in maat 50
 • 3 pakjes in maat 56
 • 10 broekjes in maat 56
 • 13 shirtjes in maat 56
 • 10 rompers in maat 56
 • 2 jasjes of vestjes in maat 56
 • 14 paar sokken in de kleinste maat
 • 2 mutsjes in de kleinste maat
 • 2 paar wantjes in de kleinste maat
Hoeveel kleertjes heb je nou daadwerkelijk nodig? Kloppen bovenstaande aantallen?

Houd rekening met de geschatte grootte van je kindje. Tijdens de controles bij de verloskundige, bleek dat mijn kindje gemiddeld was qua gewicht en grootte. De verloskundige adviseerde mij dan ook om niet teveel kleding in maat 50 te kopen. Uiteindelijk heb ik bovenstaande aantallen aangehouden en dat was voldoende.

Net als bij volwassenen verschillen de maten per winkel en merk. Ik had dan wel twee pakjes in maat 50, maar het ene pakje was groter dan het andere. Het pakje dat ik hem direct na de geboorte aan wilde doen, was het kleinste pakje. Toen ik bevallen was en de kinderarts in het ziekenhuis hem zijn geboortepakje aan deed, paste hij er bijna niet in. De kinderarts vroeg nog: “moet hij dit echt perse aan?”. En of! Ik had dit pakje speciaal gekocht als geboortepakje en zo vaak gefantaseerd hoe mijn kindje eruit zou zien en hoe het hem zou staan, dat ik erop stond dat hij het aan kreeg! Dit was de eerste en laatste keer dat hij het pakje aan heeft gehad, maar gelukkig hebben we de foto’s nog!

Mijn tip: koop meerdere geboortepakjes of koop hetzelfde pakje in twee verschillende maten zodat één van de twee altijd past.

Als je net een kindje hebt gekregen, draai je enorm veel wassen. Kleertjes die hij vandaag aan heeft gehad en vies zijn geworden, kan hij meestal de volgende dag weer schoon aan. Wat maat 56 betreft zat ik dus iets te hoog in de aantallen. Mijn advies is dat je met acht setjes (broek + shirt) en twee pakjes voldoende hebt.

Rompertjes

Een stuk of tien rompertjes is voldoende. Mij werd aangeraden om overslagrompers te kopen. Je legt het rompertje open op de commode, je legt je kindje erop om vervolgens de armen door de mouwen te steken en het rompertje dicht te maken met de drukkertjes. Geen gedoe waarbij je het rompertje over het hoofdje van een klein, fragiel baby’tje moet trekken. Klinkt aannemelijk en daardoor heb ik alleen maar overslagrompers gekocht. Tot zover de theorie, want in de praktijk bleek mijn aanschaf van overslagrompers niet heel praktisch te zijn. Of zeg eigenlijk maar: helemaal niet!

Al snel genoeg kwam ik erachter dat een romper met lange mouwen en een shirt met lange mouwen niet zo makkelijk is om aan te trekken bij een baby van een paar weken oud. Het mouwtje van de romper stroopt op of draait zodra je de mouw van een shirt of pakje er overheen doet. Daardoor was het waarschijnlijk niet zo comfortabel, die twee lagen over elkaar. Maar de belangrijkste reden van mijn verkeerde aanschaf: ik was half juni uitgerekend, het begin van de zomer. En de zomer van 2018 was zó warm, dat alleen een romper met lange mouwen soms al te warm was om te dragen, dus laat staan een romper met lange mouwen, met daar overheen een shirt met lange mouwen…

Ja, lach maar om mijn beginnersfout. En leer ervan!

Bedenk in welk seizoen je kindje geboren wordt voordat je rompertjes aanschaft. Ik ben overslagrompers alleen met lange en korte mouwen tegen gekomen in de winkels. Als jij een idee hebt waar je mouwloze overslagrompers kunt kopen, laat het mij dan weten, want overslagrompertjes zijn wel veel prettiger om aan te trekken bij je pasgeboren baby dan normale rompers.

Een jasje of vestje is een must.

In mijn geval kwam ik het ziekenhuis uit, een dag na de bevalling. Het was een mooie dag, niet te warm of te koud. Een pasgeborene kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen, dus bij het verlaten van het ziekenhuis is het handig als je je kindje een jasje of vestje aan kan doen. Maatje 56 is dan nog iets te groot, maar daar groeien ze snel genoeg in.

Omdat mijn kindje is geboren in een warme zomer, was één jasje of vestje meer dan voldoende geweest. Wil je liever afwisselen met verschillende jasjes/vestjes? Koop er dan één die je aan twee kanten kunt dragen, dan heb je één keer de aanschaf maar twee keuzes om aan te trekken bij je kindje.

Sokken

“Van sokjes kan je er niet genoeg hebben” las ik overal, omdat je er nog al eens een aantal kwijt zou raken. De controlfreak als ik ben, ben ik welgeteld 1 sok kwijtgeraakt! Misschien ben ik ook niet representatief voor het Nederlandse gemiddelde…

14 paar is wellicht wat veel, maar verwacht jij sokjes kwijt te raken omdat ze uit vallen bij de allerkleinsten? Dan kan je lekker vooruit met 14 paar. Ook omdat het wel even duurt voordat sokken goed passen en ze niet zo snel te klein zijn.

Mutsjes zijn een belangrijke aanschaf.

Zoals eerder vermeld kunnen pasgeboren baby’s hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen. De meeste warmte verliezen zij via het hoofd, daarom dragen ze zeker de eerste week heel de dag een muts. Ik heb er 2 gekocht in de kleinste maat en 1 in een grotere maat. Achteraf bleek dat te weinig. Mijn baby had een hoofdje dat wat groter was dan gemiddeld waardoor hij die kleine maat muts niet zo lang kon dragen. Gelukkig heb in een pakket gehad op mijn babyshower, waar een mutsje in zat. Deze was iets groter dan die 2 newborn mutsjes en paste hij wel. Ik had nog een groter mutsje, maar die paste hij de eerste week niet. Mijn advies? Meer mutsjes! Ook leuk om in verschillende kleuren te kopen zodat je kunt afwisselen en kunt matchen bij de kleding. Dat is mij helaas niet gelukt.

Ook wantjes zijn fijn voor de allerkleinste.

Hun nageltjes zijn dun en daardoor heel scherp. Door de ongecontroleerde bewegingen halen ze zichzelf snel open in het gezicht. Als je ze wantjes aan doet tijdens het slapen dan kan dit voorkomen worden. Ik heb destijds een setje van 2 paar gekocht bij de Babydump. Een klein prijsje voor eenvoudige witte krabwantjes, maar hij heeft ze veel gedragen. Ik weet niet of ze nog in het assortiment zitten, maar ik zou zeker even gaan kijken.

Hoeveel kleertjes heb jij gekocht tijdens je zwangerschap? Was dat anders toen je van een tweede of derde kindje zwanger was?

Liefs Wendy

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.