De financiële afweging om een BAM te worden

Dinsdag heb ik verteld dat ik een aantal belangrijke zaken heb uitgezocht en goed heb nagedacht over verschillende dingen, voordat ik besloot een bewust alleenstaande moeder (BAM) te worden.

Zo heb ik veel gelezen over donorkinderen en het alleenstaande moederschap. Ik heb nagedacht over waar ik wilde wonen en in wat voor soort woning, over het verdere verloop van mijn carrière en natuurlijk of ik wel écht in mijn eentje een kindje wilde krijgen.

Er was echter een belangrijk aspect wat bovenstaande vragen en informatie in één keer van tafel kon vegen, als het antwoord op deze vraag “nee” zou zijn. De vraag die ik mezelf stelde was:
_

Red ik het financieel, om in mijn eentje
voor een kindje te zorgen?

_
De financiële afweging was voor mij ontzettend belangrijk. Ik heb mijn financiën altijd op een rijtje gehad en ik was niet van plan daar iets in te veranderen. Met andere woorden: als ik het financieel niet kon opbrengen om in mijn eentje voor een kind te zorgen, dan zou ik er niet aan beginnen. Hoe groot mijn kinderwens ook was en hoezeer ik er ook van overtuigd was dat het mij ontzettend gelukkig zou maken om moeder te worden.

Ik vind dat als je iets niet kan betalen, dat je het dan niet moet kopen. Een kind kan je gelukkig niet kopen, maar je moet het op zijn minst wel kunnen voeden en kleden. Daarnaast moet je maandelijks wat kunnen sparen, zodat hij/zij later een opleiding kan volgen. Als je dat niet kan betalen, dan is dit niet de tijd om een kindje te krijgen.
_

Financiën in kaart brengen

Nadat ik klaar was met school, ben ik meteen fulltime gaan werken. Vanaf dat moment zette ik mijn financiën al op een rijtje. Ik weet precies wat ik elke maand binnen krijg aan inkomsten, wat eruit gaat aan vaste lasten en hoeveel ik te besteden heb aan uitjes, kleding en dergelijke. Een groot deel van de financiën die ik in kaart wilde brengen, had ik dus al op papier staan.

 • Inkomen:
  • Salaris
  • Eventuele belastingtoeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag
 • Vast lasten:
  • Huur/hypotheek
  • Gas, water, licht
  • Verzekeringen
  • Ziektekosten
  • Belastingen
  • Boodschappen
  • Kosten auto (verzekering, benzine, belasting)
  • Abonnementen, zoals mobiele telefoon en internet
  • Vast bedrag om te sparen
 • Variabele lasten:
  • Geld voor kleding, uitjes/reisjes, kapper, etc.
   _
Toekomstige situatie

Naast het overzicht van mijn huidige financiële situatie, maakte ik een overzicht van de toekomstige situatie; de financiële afweging. Dat is bovenstaand overzicht, aangevuld met de volgende inkomsten en uitgaven:

 • Inkomen:
  • Belastingtoeslagen baby, zoals kinderbijslag en kinderopvangtoeslag
 • Uitgaven baby:
  • Kinderopvang
  • Voeding
  • Luiers
  • Kleding
  • Overige, zoals verzorgingsproducten en speelgoed
  • Vast bedrag sparen voor de baby

Welke bedragen moest ik invullen bij bovenstaande inkomen en uitgaven? Hiervoor was Google my best friend. Via zoektermen als “kosten baby” en “kosten kinderopvang” kom je een heel eind, als het gaat om een indicatie van de kosten voor het onderhouden van een kindje. Op de site van de Belastingdienst lees je alles over belastingtoeslagen en kan je onder andere de kinderopvangtoeslag voor jou persoonlijke situatie berekenen.

Als je alles op een rijtje heb gezet, kom je op een financieel overzicht dat lijkt op onderstaande rekensom.
Let wel: de genoemde bedragen zijn fictief!

Salaris
 € 2.000
Belastingtoeslagen baby
 €  1.850
+
Totaal aan inkomsten
 €  3.850 
Huur/hypotheek
 €     400
Gas, water, licht
 €     100
Verzekeringen
 €     100
Ziektekosten
 €     100
Belastingen
 €     100
Boodschappen
 €     200
Kosten auto
 €     200
Abonnementen
 €     100
Sparen
 €     100
Kinderopvang
 €  1.400
Baby (voeding, luiers, kleding, verzorging, etc.)
 €     250
Sparen voor de baby
 €     100
+
Totaal vaste uitgaven
 €  3.150
Variabele uitgaven
 €     300
+
Totaal aan uitgaven
 €  3.450 
Inkomsten min uitgaven
 €     400 

Toen ik een overzicht als bovenstaande opstelde, met de bedragen die in mijn situatie van toepassing zijn, zag het er goed uit. Ik kon het betalen. Dat voelde als een opluchting en meteen werd het een beetje werkelijkheid dat ik deze stap echt kon gaan zetten als ik dat wilde.
_

Minder werken?

De financiële afweging die ik had gedaan, was aan de hand van mijn fulltime salaris in combinatie met 5 dagen kinderopvang. Dit was echter niet geheel realistisch. Als ik moeder zou worden, dan zou ik namelijk het liefst minder gaan werken als dat financieel mogelijk was. Het idee dat ik slechts 2 hele dagen bij mijn kindje zou zijn en hem/haar daarnaast alleen ’s avonds nog even mee zou maken, voelde niet goed.

Idealiter zou ik 3 dagen willen werken, zodat ik het grootste deel van de week met mijn kindje kan doorbrengen. Niet dat ik geen carrière meer wil maken – dat gaat nou eenmaal makkelijker als fulltimer, dan als parttimer – maar als het zover komt, wil ik zo min mogelijk missen van de ontwikkeling van de kleine.
_

Salarisindicatie bij minder werken

Ik had dus alle financiën op een rijtje als fulltimer met 5 dagen kinderopvang. Ik ben daarna gaan berekenen of het mogelijk was om minder te gaan werken. Dit kan je indicatief berekenen door een percentage van je fulltime salaris te berekenen:

100% = fulltime werken
90% = 4,5 dag per week werken óf de ene week 5 dagen werken en de andere week 4 dagen per week werken
80% = 4 dagen per week werken
70% = 3,5 dag per week werken óf de ene week 4 dagen werken en de andere week 3 dagen per week werken
60% = 3 dagen per week werken
Etc.

Stel dat ik 4 dagen zou gaan werken en de kleine 4 dagen naar de opvang zou brengen. Dan wordt de financiële afweging (met fictieve bedragen) als volgt:

Salaris
 €    1.600
Belastingtoeslagen baby
 €    1.550
+
Totaal aan inkomsten
 €   3.150 
Huur/hypotheek
 €       400
Gas, water, licht
 €       100
Verzekeringen
 €       100
Ziektekosten
 €       100
Belastingen
 €       100
Boodschappen
 €       200
Kosten auto
 €       200
Abonnementen
 €       100
Sparen
 €       100
Kinderopvang
 €    1.120
Baby (voeding, luiers, kleding, verzorging, etc.)
 €       250
Sparen voor de baby
 €       100
+
Totaal vaste uitgaven
 €    2.870
Variabele uitgaven
 €       300
+
Totaal aan uitgaven
 €   3.170 
Inkomsten - uitgaven
 €        -20 

Door op deze manier je salaris, de kosten voor de kinderopvang en de kinderopvangtoeslag door te berekenen, krijg je een duidelijk inzicht in de mogelijkheden om minder te gaan werken.

Als je minder gaat werken, gaan de kosten voor kinderopvang naar beneden; beide naar rato. Daarnaast zijn er genoeg vaste lasten die hetzelfde blijven, ongeacht je inkomen. Denk maar aan huur/hypotheek, belastingen en verzekeringen. Dat zie je ook in mijn rekenvoorbeeld.
_

Minder werken in mijn situatie

Als snel werd mij duidelijk dat ik, met de huidige functie en het bijbehorende salaris, niet slechts 3 dagen kon gaan werken. Ik kon dan wel alle kosten dragen en had geld om uit te geven aan nieuwe kleding en dergelijke, maar ik had dan weinig ruimte voor andere dingen. Als er dan een grote onverwachte uitgave zou zijn en ik onvoldoende gespaard had, dan zou ik al in de problemen komen. Een financiële “last” wilde ik niet, dat zou mij alleen maar stress opleveren.

Uiteindelijk kwam het erop neer dat ik in ieder geval een halve dag per week (of 1 hele dag per 2 weken) minder kon gaan werken. Dit resultaat viel mij tegen. Ik wilde geen kindje krijgen als ik er zo weinig tijd mee kon doorbrengen. Ik heb dit meegenomen in mijn overweging. Samen met alle andere eerder besproken punten over woning, carrière, verandering van mijn leven en of ik wel echt een kindje in mijn eentje wil krijgen.
_

Conclusie

Uiteindelijk heb ik alle punten in overweging genomen. De punten die ik dinsdag heb beschreven en de financiële afweging. Alles pakte zodanig positief uit, dat ik in 2017 heb besloten een bewust alleenstaande moeder te worden.

De veranderingen waarover ik heb gelezen zijn voor mij logische veranderingen. Natuurlijk heb je minder vrijheid en ben je minder flexibel als (bewust) alleenstaande moeder, maar dat is niet anders als wanneer je een partner hebt. Ik zag de veranderingen ook positief in, want ik zou er iets heel moois voor terug krijgen.

Wilde ik moeder worden in mijn eentje, zonder partner? Niet persé, maar ik wilde geluk toevoegen aan mijn leven en ik was ervan overtuigd dat het moederschap mij dit zou brengen. Dat ik geen partner heb, is nou eenmaal zo en daar kan ik weinig aan veranderen. Voor een relatie heb je 2 mensen nodig, maar waar vind je de juiste persoon en wanneer? Ik wilde er niet op wachten.
_

Na de beslissing

Nadat ik de beslissing genomen had, ben ik gaan wonen in een ruim 4-kamer appartement met een ruim balkon op het zuiden, dichtbij mijn familie. Er hoeft maar weinig aan te gebeuren, dus ik kan er zo in. En de slaapkamer voor de kleine? Die is groot genoeg, ook als hij ouder is.

Wat mijn werk betreft, heb ik genoegen genomen met het feit dat ik een baan heb die wat minder uitdagend is. Het voordeel hiervan is dat ik het eenvoudig kan combineren met de zorg voor een kleine.

Na het lezen van verhalen van verschillende donorkinderen en ouders met donorkinderen, heb ik besloten te kiezen voor een bekende donor. Ik vind het belangrijk dat ik de kleine over zijn biologische vader kan vertellen en foto’s van hem kan laten zien. Mijn kindje hoeft dan nooit te fantaseren over hoe hij zou zijn of eruit zou zien, want dat kan ik hem dan gewoon vertellen en laten zien.
_

Ben jij een bewust alleenstaande moeder; welke zaken zijn voor jou doorslaggevend geweest in je keuze? Vond jij de financiële afweging ook de belangrijkste?
_

_

4 Comments

 1. Yvanka

  19 april 2019 at 12:32

  Financieel is zeker heel belangrijk. Maar ik vind dat je niet 5 dagen moet gaan werken om een kindje te kunnen onderhouden.

  Als moeder ben je er dan maar 2 dagen voor het kindje. Ik vind dat je geen kindje “krijgt/neemt” om het bijna volledig op te laten “voeden” door iemand anders.

  Maar mijn mening

  1. Wendy

   19 april 2019 at 13:09

   Ik begrijp wat je zegt Yvanka en vanuit het perspectief ‘bewust alleenstaande moeder’ ben het met je eens. Het is ontzettend mooi om de ontwikkeling van je kindje mee te krijgen en dat krijg je veel minder mee als je hem/haar maar 2 dagen in de week ziet. Maar uiteraard moet elke (potentiële) BAM dit voor haarzelf beslissen.

   1. Yvanka

    19 april 2019 at 22:24

    Natuurlijk, en daarom zet ik er ook bewust bij dat het mijn mening is die ik deel.
    Ik heb overigens wel heel veel respect voor BAM-mama’s!

    1. Wendy

     20 april 2019 at 10:23

     Dat mag uiteraard. Delen we dezelfde mening in deze 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.