De commode indelen voordat de baby komt

Toen ik in verwachting was heb ik het internet afgestruind naar artikelen en filmpjes van de indeling van de commode. Ik had allerlei spullen voor de baby, maar geen idee wat nou een praktische indeling is, als je kindje net geboren is. Welke spullen gebruik je veel? Wat is handig om bij de hand te hebben? Ik vertel het je in dit artikel.

_

Bovenop de commode

De meubels in de babykamer van Levi zijn allemaal wit van kleur. Om het kamertje een beetje speels en gezellig te maken, heb ik de witte meubels gecombineerd met muren in verschillende blauwtinten en grijze accessoires.

Ik heb gekozen voor een vrij ruime commode met drie laden. Bovenop de commode ligt uiteraard een aankleedkussen. Hiervoor heb ik een paar effen grijze hoezen gekocht, zodat dit past bij de lamp, de gordijnen en andere accessoires in de babykamer. Naast het aankleedkussen is nog ruimte over. Hier heb ik twee manden neergezet en een doekjes dispenser.

In de ene mand zitten luiers, de andere mand heb ik gevuld met producten die ik veelvuldig gebruik:

 • Thermometer
 • Alcohol en wattenbollen voor het ontsmetten van de thermometer
 • Sudo crème
 • Kam en borstel voor de haartjes
 • Nenuco Agua de Colonia
 • Badolie
 • Babyshampoo
 • Baby zeepvrije wasgel
 • Baby manicureset met een knippertje, een schaartje en een vijl

Naar mate je kindje groter wordt, merk je vanzelf welke producten je wel en niet gebruikt. Als ik na een tijd merkte dat er spullen in het mandje zaten die ik niet gebruikte, dan verhuisde ik deze naar één van de lades. En andersom ook; als er spullen waren die ik veel gebruikte, maar in een lade lagen, dan verplaatste ik die naar het mandje op de commode.

_

In de bovenste lade

De lades van de commode heb ik ingedeeld met bakjes van Ikea. Per bakje kan ik de producten over de lade verdelen, waardoor het georganiseerd en overzichtelijk in de lades is opgeborgen. Op vijf cm na, in de breedte, paste de bakjes precies in de lades van de commode. Deze vijf cm heb ik gebruikt voor nieuwe pakken billendoekjes.

De bakjes in de bovenste lade van de commode heb ik gevuld met de producten die ik het vaakst nodig heb. De volgende producten heb ik over de bakjes verdeeld:

 • Rompertjes
 • Sokjes
 • Hydrofiele doeken
 • Hydrofiele washandjes
 • Spuugdoekjes
 • Slabbetjes
 • Vitamine K en D, wattenstaafjes, vallen en stotengel, kinderparacetamol 60 mg en neusspray

_

Middelste lade

Ook de middelste lade heb ik ingedeeld met behulp van de Skubb bakjes. In deze middelste lade heb ik de volgende spullen opgeborgen:

 • Rompers in grotere maten
 • Sokjes in grotere maten
 • Nog meer hydrofiele doeken
 • XL hydrofiele doeken
 • Luiers
 • Spenen en spenenkoorden
 • Kruiken en kruikenzakken

Ook in deze lade heb ik nog wat ruimte over naast de bakjes. Deze heb ik opgevuld met pakken billendoekjes.

_

De onderste lade

De onderste lade van de commode is gevuld met van alles en nog wat. Hierin liggen verzorgingsproducten die ik cadeau heb gekregen, nóg meer billendoekjes (je kan er niet genoeg op voorraad hebben!) en de spullen uit het kraampakket die ik over heb.

De reden dat dit laatste in deze lade ligt is, omdat ik dit niet kan opbergen in mijn slaapkamer. Ik had het in mijn nachtkastje kunnen opbergen, maar waar had ik die spulletjes dan weer moeten laten? En in een kledingkast? Die heb ik niet in mijn slaapkamer, want ik heb een heuse walk-in-closet. Decadent hè?!

_

Een jaar later

Levi is inmiddels bijna 13 maanden. Er is niet veel verschil tussen de indeling van de commode van een jaar geleden en de commode zoals deze nu is ingedeeld. Wat er verandert is wat betreft de spullen die óp de commode staan, is het mandje met verzorgingsproducten.

Een aantal producten hebben plaats gemaakt voor andere producten. De thermometer, alcohol en wattenbollen liggen nu in één van de lades van de commode. Dit mandje is echter aangevuld met artikelen die ik eerder niet nodig had voor Levi, zoals tandpasta, haargel en billenzalf tegen luieruitslag.

Ik heb inmiddels een digitale thermometer gekocht die praktischer is dan degene die ik al had. De nieuwe thermometer ligt standaard op de commode. Als Levi voor mijn gevoel warm aanvoelt, kan ik de thermometer meteen pakken en heb ik binnen een paar seconden de temperatuur gemeten. Dat vind ik erg handig.

_

Verschuivingen in de lades

De spenen en spenenkoorden uit de bovenste lade, liggen nu in de onderste lade. Deze gebruik ik vrijwel niet. Als Levi in bed ligt dan sabbelt hij meestal op zijn duim, waardoor een speen overbodig is. Als ik hem een speen aanbiedt, dan vindt hij het eerder een interessant object om te bestuderen, dan dat hij erop gaat sabbelen.

In de bovenste lade heb ik nu ook kwijlsjaaltjes liggen voor Levi. Ongeacht of er tandjes door komen of niet, Levi kwijlt enorm veel. Eerlijk is eerlijk, die kwijlsjaaltjes liggen er wel, maar ik doe ze bijna nooit bij Levi om. Soms vind ik het niet bij de outfit staan, ondanks dat ik ze in allerlei kleuren heb. Een aantal dagen in de week hoef ik hem geen kwijlsjaaltje om te doen, want bij de opvang doen ze hem een slabbetje om. Kwijlsjaaltjes raken daar gemakkelijk kwijt.

Rompers en sokjes in grotere maten heb ik niet meer. Nu Levi wat ouder is koop ik geen kleertjes meer op de groei, omdat je niet van te voren weet in welk jaargetijde je kindje welke maat heeft. Daarnaast groeit je kindje minder hard na het eerste jaar.

_

Drogisterij artikelen

Het bakje met Vitamine K en D, wattenstaafjes, vallen en stotengel, kinderparacetamol en neusspray is verplaatst van de bovenste lade, naar de middelste. Tevens heb ik deze spulletjes in een groter bakje gedaan, omdat er nog een aantal spullen bij zijn gekomen, zoals de oude thermometer, alcohol en wattenbollen, talkpoeder, babyvaseline, kinderparacetamol 120 mg, eczeem crème en een neusreiniger. Ik gebruik ze allemaal te weinig om het in de bovenste lade te moeten bewaren.

De vitamine D is verhuisd naar de keuken. Dat is wat praktischer dan het in de babykamer te hebben liggen. Toen Levi net geboren was, stond de vitamine D standaard op de salontafel, omdat ik het hem daar gaf. Op een gegeven moment ben ik hem de vitaminen gaan geven in de keuken. Sindsdien staat dit flesje dus in de keuken, in plaats van in de babykamer. Vitamine K heb ik maar kort gebruikt, omdat ik vrij snel moest overstappen op flesvoeding.

De kruiken en kruikenzakken liggen nu in de onderste lade. Dit heb ik direct gedaan vanaf het moment dat ik ze niet meer gebruikte. Ook ligt de onderste lade vol met oude drinkflesjes. Door de maanden heen heb ik een aantal verschillende flessen en flesspenen geprobeerd. Sommige hiervan heb ik maar kort gebruikt.

_

Deze bewaar ik voor een eventuele tweede.

__

Ik ben ontzettend blij met de ruime commode, want er past ontzettend veel in. Door het gebruik van de bakjes in de lades, blijven de producten mooi op zijn plek liggen, zijn de lades altijd netjes en georganiseerd en zie je in één oogopslag liggen wat je nodig hebt.

Leuk om te constateren dat hoeveel je baby verandert in het eerste jaar, zo weinig verandert er in de spullen die je nodig hebt voor de kleine.

_

Welke producten vind jij onmisbaar op of in de commode? Welke producten dacht je veel te gebruiken en heb je uiteindelijk vrijwel niet gebruikt?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.