Baby uitzet – Dit heb je de eerste 6 maanden nodig

Zodra je in verwachting bent en hierover informatie zoekt op internet, kom je al snel allerlei spullen tegen waarvan men zegt dat je ze nodig hebt voor de komst van de kleine. De baby uitzet. Op websites, maar ook in babywinkels kom je uitzetlijsten tegen; deze vertellen je welke producten je moet aanschaffen voor de komst van de kleine. Vaak zijn deze lijsten voorzien van lege vakjes, voor elk product, zodat je na aanschaf van een product deze eenvoudig kunt afstrepen. Heel handig, maar heb je daadwerkelijk alles nodig wat er op die lijst staat? Ga je elk product van je uitzet daadwerkelijk gebruiken?

Natuurlijk heeft iedereen zijn/haar eigen mening over wat er wel en niet nodig is bij de komst van een baby. Wat de één handig vindt om te gebruiken, vindt de ander niet handig. Zoveel mensen, zoveel wensen of ‘meningen’ in dit geval…

Ik ben zo’n persoon die allerlei lijsten verzamelt en rond vraagt aan vrouwen met kinderen, wat zij allemaal hebben gebruikt. En of ze nog tips hebben over producten die ze hebben gekocht, maar uiteindelijk nooit hebben gebruikt. Om miskopen en slechte investeringen te voorkomen. Maar wederom: zoveel mensen, zoveel meningen! Toch heb ik maar heel weinig spullen gekocht die ik uiteindelijk niet heb gebruikt. Dit is fijn voor de portemonnee en daarom deel ik mijn ervaring met de baby uitzet dan ook graag met jou.

Let wel: ik noem alleen de dingen die je nodig hebt vanaf de geboorte t/m de eerste 6 maanden. Alle producten die ik niet noem, zoals een magetronsterilisator, vind ik óf overbodig óf heb je in mijn optiek pas na 6 maanden nodig.

_

Meubels

De meubels zijn mijns inziens de basis van de babykamer. Hiermee begint het want waar gaat je kindje anders slapen en waar laat je alle andere aankopen, zoals babykleding, hydrofiele doeken, lakentjes en dekentjes?

De meubels die ik voor de babykamer heb gekocht zijn een ledikantje met matras, een kledingkast, een commode. In mijn artikel over de babykamer kan je hier meer over lezen. Zoals je in dat artikel kan lezen, heb ik geen speciale kledingkast voor een baby gekocht, maar een Ikea kledingkast. Hierdoor kan ik de kledingkast constant uitbreiden, de indeling veranderen en is hij te gebruiken totdat Levi volwassen is.

Omdat ik Levi bij mij op de kamer wilde laten slapen tot 6 maanden na de geboorte, heb ik een wiegje (met matrasje) gekocht. Heb je weinig te besteden en een ruime slaapkamer, dan zou je ervoor kunnen kiezen om het ledikantje tijdens deze eerste maanden bij jou op de kamer te zetten. Aan de andere kant hoeft een wiegje ook weer niet de hoofdprijs te kosten. Dat laatste geldt natuurlijk voor alles: je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

_

Inrichting

Om de babykamer verder in te richten heb ik een wandplank gekocht voor boven de commode. Dit vond ik leuk staan, maar is niet persé nodig omdat ik een ruimte commode heb gekocht.

Ik heb een lamp gekocht, gordijnen, een rolgordijn en twee wandplankjes met fotolijsten. Dit is voor iedereen anders en deze producten komen dan ook vaak niet voor op de lijst van de baby uitzet.

_

Slapen

De uitzet om het ledikantje en het wiegje op te maken is als volgt:

 • 2 moltons voor het ledikant
 • 1 matrasbeschermer voor het ledikant
 • 2 onderlakens voor het ledikant
 • 2 lakentjes voor het ledikant
 • 2 dekentjes voor het ledikant
 • 2 moltons voor het wiegje
 • 1 matrasbeschermer voor het wiegje
 • 2 onderlakens voor het wiegje
 • 2 lakentjes voor het wiegje
 • 1 dekentjes voor het wiegje
 • Inbakerslaapzak
 • 2 fopspenen

_

De aantallen om het ledikantje op te maken zijn laag. Het idee was om Levi hier nog te laten slapen voordat hij een maand of vijf, zes zou zijn. Hierdoor waren deze aantallen voldoende. Als je kindje meteen in het ledikant komt te liggen, dan zou ik zeker 3 stuks kopen van elk item.

Het idee was om 3 onderlakens, 3 lakens en 3 dekentjes aan te schaffen, maar omdat ik in de zomer zou bevallen, heb ik uiteindelijk overal 2 stuks per items gekocht. Mocht ik meer nodig hebben, dan kon ik dat altijd nog kopen. Uiteindelijk heb ik voldoende gehad aan 2 stuks per item. Ik heb zelfs aan één dekentje voldoende gehad, vanwege het mooie weer en omdat ik Levi ben gaan inbakeren. Hierdoor had hij vaak ook geen lakentje en dekentje meer nodig; de inbakerslaapzak was warm genoeg.

_

Dit is dan ook een tip om aan te schaffen: een inbakerslaapzak.

_

In het bijzonder die van Puckababy. Daar heb ik goede ervaringen mee! Aan één inbakerslaapzak in de kleinste maat had ik voldoende, maar ik kan me voorstellen dat twee exemplaren soms wel wat praktischer is. Dan hoef je de slaapzak niet zo snel te wassen en te drogen, als dat ik altijd heb moeten doen.

Om je kindje warm te houden heb je kruiken nodig. Deze doe je in een kruikenzak om te zorgen dat je kindje wel de warmte voelt van de kruik, maar zich niet kan verbranden. Ik heb twee kruiken en twee kruikenzakken gekocht. Dit was teveel; aan één kruik en één kruikenzak had ik voldoende gehad. wellicht is het een verschil in jaargetijde, want overal lees je dat je het beste twee kruiken kan aanschaffen.

Een nachtlampje lijkt misschien een onzinnige aankoop, maar als je je kindje gaat voeden ’s nachts dan is het voor je kindje (en voor jezelf) best prettig om dit niet te hoeven doen bij fel licht. Als je een nachtlampje koopt dat voldoende is om alles goed te kunnen zien, maar niet oogverblindend fel is, dan wordt je kindje wel wakker om te eten maar dan leer je automatisch dat het nacht is. Door het grote licht aan te doen, kan je kindje denken dat het overdag is en niet meer willen gaan slapen.

_

De meningen zijn verdeeld over het verschil kunnen weten van dag en nacht.

_

Mijn kraamverzorgende zei dat een kindje (een jonge baby!) geen onderscheid kan maken tussen dag en nacht. De kinderarts in het ziekenhuis zei dat je kindje automatisch onderscheid mee krijgt tussen overdag en ’s nachts. Niet alleen door het verschil in licht en donker, maar ook een verschil in geluiden. Overdag hoor je diverse geluiden op de achtergrond, zoals auto’s die voorbij rijden of het geluid van een stofzuiger. ’s Nachts is het stil.

Op internet lees je verhalen over beide. Ongeacht hoe jij erover denkt, het kan geen kwaad om een nachtlampje te gebruiken. Voor mij werkte het altijd fijn, want daardoor werd ik toch iets minder wakker als het ware waardoor ik na het voeden weer snel in slaap viel.

_

Fopspenen

Ik was niet van plan om mijn pasgeboren baby een speentje aan te bieden en ik heb die daarom ook niet gekocht. Gelukkig zaten er genoeg spenen in de zwangerschapsboxen van onder andere Etos en Prénatal en heb ik er een aantal van verschillende vriendinnen gekregen, waardoor ik er voldoende had.

Uiteindelijk ben ik hem wel een speentje gaan aanbieden; de Philips Avent Soothie Shapes fopspeen. Levi vond het overdag soms fijn om op mijn pink te sabbelen. Ik vond het niet erg hygiënisch. Eén van de fopspenen die ik had gekregen, heb ik uitgekookt en aangeboden. Hij wilde hem niet.

De Philips Avent Soothie Shapes fopspenen hebben een rechte vorm, een beetje zoals een vingertopje, vandaar dat ik deze toen heb aangeschaft. ik heb eerst een ander speentje

_

Binnenshuis

Aankopen voor in huis, die je direct gaat gebruiken als je baby geboren is, zijn een voedingskussen, een box, een mobiel voor in de box en een babygym. Daarnaast heb ik twee boxkleden gekocht, zodat ik altijd een schone heb als er één in de wasmachine zit.

Ik heb een wipstoeltje kunnen overnemen van een collega. Uiteindelijk heb ik deze bijzonder weinig gebruikt. Als ik het overnieuw zou doen, zou ik deze niet aanschaffen. Met het geven van oefenhapjes, met een leeftijd van 4 maanden, is het wel eens handig geweest omdat ik nog geen kinderstoel had. Maar ik had hem net zo goed schuin kunnen leggen op het voedingskussen, dat had ook gewerkt. Ik zou dan ook eerder een voedingskussen aanschaffen, dan een wipstoeltje. Een voedingskussen is namelijk multifunctioneel; prettig om mee te slapen als je in verwachting bent, het geeft een fijne ondersteuning als je je kindje op de arm hebt en je kan het voedingskussen tegen elkaar aan leggen waardoor er een soort zitzak ontstaat. Je kindje kan hier heerlijk op liggen.

Over ‘de kosten laag houden’ gesproken! Als je minder te besteden hebt, is het wellicht een idee om een losse babygym te kopen, dus één zonder kleed eraan vast. Dan kan je een boxkleed op de grond leggen, babygym erop en je kindje kan spelen. Als je je kindje in de box legt, kan je de babygym daar neerzetten.

_

Voeding

Ik was voornemens om borstvoeding te gaan geven. Hierdoor heb ik weinig producten gekocht die te maken hebben met het geven van flesvoeding. Uiteindelijk ga je toch flessen gebruiken. Óf omdat je overstapt (al dan niet gedwongen) op flesvoeding, óf omdat je borstvoeding afkolft en het in een flesje bij je kindje aanbiedt. Daarom zou mijn advies zijn om alles al in huis te hebben, zodat je dat niet ineens hals over kop moet gaan kopen.

De producten in mijn uitzet:

 • 1 flesje vitamine K druppels (alleen als je borstvoeding gaat geven)
 • 1 flesje vitamine D druppels
 • 3 slabbetjes
 • 1 fles
 • 1 flessenborstel
 • 6 melkpoederdoosjes

_

Toen ik zwanger was heb ik daadwerkelijk maar één pak van 3 slabbetjes gekocht.

_

De eerste maanden heb ik Levi geen slabbetje om gedaan. Een spuugdoekje of hydrofiele doek werkt hiervoor prima. Omdat je kindje na een voeding soms een mondje voeding teruggeeft, heb je sowieso een hydrofiele doek bij de hand als je gaat voeden. Waarom zou je dan nu al investeren in slabbetjes? Dat kan ook na 4 maanden.

In de zwangerschapsboxen van bijvoorbeeld Etos en Prénatal, zit vaak een klein flesje in. Deze kan je in het begin makkelijk gebruiken. Heb je er geen één, dan raad ik je aan deze zeker te kopen voor je uitzet. En omdat je van te voren nooit weet wanneer je aan flesvoeding gaat beginnen, is het handig om alvast melkpoederdoosjes te kopen. Deze hoeven ook echt niet veel te kopen en zijn multifunctioneel. Je kan er namelijk ook kleine snackjes in bewaren, als je kindje wat groter is.

Ik vond het altijd fijn om de 6 melkpoederdoosjes in de ochtend al klaar te maken met de melkpoeder erin. Zo hoefde ik dat maar één of twee keer per dag te doen en had ik de rest van de dag voldoende voeding bij de hand.

_

In bad

De uitzet om mijn kindje in bad te kunnen doen, is als volgt:

 • Babybadje
 • Standaard voor het babybadje
 • Badwater thermometer
 • 2x badcape
 • Zeepvrije wasgel
 • Babyshampoo
 • Babyolie
 • Waskom

Natuurlijk heb je naast bovenstaand lijstje ook nog een washandje en hydrofiele doeken nodig om je kindje te kunnen wassen en afdrogen. Deze aantallen noem ik onder het kopje “verzorging”.

_

Verzorging

Er zijn flink wat producten die je nodig hebt voor de uitzet voor de baby, waar je niet genoeg van kan hebben. Denk aan hydrofiele doeken, spuugdoekjes, luiers en billendoekjes. Ik heb de volgende aantallen aangeschaft en ben nooit iets te kort gekomen:

 • 15 hydrofiele doeken
 • 5 hydrofiele doeken XL
 • 10 hydrofiele washandjes
 • 10 spuugdoekjes
 • 1 aankleedkussen
 • 2 aankleedkussenhoezen
 • (digitale) thermometer
 • Baby manicuresetje (nagelknipper, – schaartje en –vijl)
 • Haarborstel
 • Kam
 • 1 doosje wattenstaafjes voor baby’s
 • 1 potje zinkzalf/sudocreme
 • 50 luiers in de kleinste maat, om mee te beginnen
 • 5 pakken billendoekjes, om mee te beginnen

_

Ik heb alle hydrofiele doeken, washandjes en spuugdoekjes in het wit gekocht. hierdoor kon ik per 2 dagen een witte was draaien speciaal voor de baby. Hiervoor gebruikte ik Neutral wasmiddel. Deze is vrij van parfum. Dit is ook een punt waar de meningen over verschillen; de één zegt dat je alles moet wassen met een parfumvrij wasmiddel, totdat je zeker weet dat je kindje tegen parfum kan. De ander zegt dat het niets uitmaakt en dat je met elk wasmiddel kan wassen.

Ik heb het zekere voor het onzekere genomen door alles voor de kleine te wassen met een parfumvrij wasmiddel van Neutral. Toen Levi een maand of 6 was heb ik hem geprobeerd te laten wennen aan wasmiddelen met parfum, maar hij kreeg toen meteen rode vlekken op zijn huid. Ik ben toen meteen weer overgestapt op een parfumvrij wasmiddel en de vlekken waren binnen no-time weg. Inmiddels is Levi ruim een jaar en ben ik bezig met een tweede poging, om te kijken of ik kan overstappen naar een wasmiddel met parfum. Uiteindelijk ruikt dat toch net even wat frisser.

_

Onderweg

Naast alle producten die je gebruikt voor in huis, neem je je kindje natuurlijk ook wel eens lekker mee naar buiten om te wandelen of om ergens op visite te gaan. Hiervoor zou ik de volgende items aan je uitzet toevoegen:

 • Combiwagen (dit is een kinderwagen, inclusief reiswieg)
 • Regenscherm voor over de reiswieg
 • Regenscherm voor over de kinderwagen
 • Parasol voor op de combiwagen
 • Een hoeslaken om de reiswieg op te maken
 • Een lakentje om de reiswieg op te maken
 • Een dekentje om de reiswieg op te maken
 • Adapterset voor op de combiwagen, zodat de Maxi Cosi erop past
 • Maxi Cosi
 • 2 hoezen voor de Maxi Cosi
 • Luiertas
 • Verschoonmatje
 • Draagdoek of draagzak
 • Reisbedje/campingbedje

_

Ik heb gekozen voor het aanschaffen van een combiwagen. Echt onmisbaar binnen je uitzet, als je het mij vraagt! Een kinderwagen is een redelijk grote uitgave op zich. Je kindje kan maximaal 6 maanden in een reiswieg liggen, daarna heb je een kinderwagen nodig. Ik vind het prettig om een wagen te hebben die ik kan gebruiken totdat mijn kindje 4 jaar is. De reiswieg heb ik wel eens van het onderstel gehaald en op het bed gezet als ik op visite was. Hierin kon Levi dan lekker rustig slapen in de slaapkamer.

Na 5 maanden was Levi al uit de reiswieg gegroeid. De reiswieg heb ik opgeborgen en Levi zit nu in de kinderwagen. Het voordeel van een kinderwagen is dat je de zitting op 2 manieren op het onderstel kan klikken; met het gezicht naar je toe of met de rug naar je toe.

_

Levi zit nog altijd met zijn gezichtje naar mij toe, dat vind ik gezellig.

_

Als hij ouder wordt, draai ik het zitje om. Bij een buggy heb je deze flexibiliteit niet.

Met de adapterset was ik nóg flexibeler. Moest ik snel een boodschapje doen en had ik Levi bij me in de Maxi Cosi? Dan klikte ik de Maxi Cosi op het onderstel van de kinderwagen en kon ik hem op deze manier vervoeren.

Mocht je in het ziekenhuis bevallen, weet dan dat je je baby niet mee naar huis mag nemen als je geen Maxi Cosi hebt. Zonder Maxi Cosi (of vergelijkbaar autostoeltje) kan je je baby niet veilig in de auto vervoeren.

_

Een draagdoek of draagzak

Iets wat de één handig en prettig vindt, maar de ander totaal niet. Ik vond het wel prettig, lekker knus je kindje tegen je aan. Ik heb een draagzak kunnen overnemen van vrienden, daar ben ik zo blij mee want eerlijk is eerlijk, ik heb hem niet erg veel gebruikt. In huis was het wel eens een uitkomst toen Levi nog heel klein was, gedragen wilde worden en ik echt even iets in huis moest doen.

De winkels waren voor mij net wat te ver weg, om Levi in een draagzak daarheen te tillen. Als ik een hond had gehad, die ik elke dag moest uitlaten, dan had ik hem zeker vaker gebruikt! Deze wel of niet toevoegen aan je uitzet? De keuze is aan jou. Omdat je hem relatief weinig gebruikt, zou ik altijd opzoek gaan naar een goede tweede hands.

_

Reisbedje/campingbedje

Hier kan ik kort over zijn; als jij verwacht dat je je kindje wel eens elders gaat laten slapen, dan zou ik een reisbedje zeker toevoegen aan de uitzet voor je baby. Denk je dat hij pas gaat logeren als hij wat ouder is, dan kan je deze aankoop nog even uitstellen.

_

Babykleding

Eerder heb ik een artikel geschreven over de hoeveelheid babykleding die ik heb gekocht voordat de baby geboren was. Hoeveel ik daarvan daadwerkelijk heb gebruikt en wat er teveel of te weinig was, lees je in dit artikel.

_

Wat vind jij onmisbaar in de uitzet voor de baby? En welk producten heb jij gekocht en uiteindelijk nooit gebruikt?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.