5 tips om je leven als BAM makkelijker te maken

Volgens velen is het leven als bewust alleenstaande moeder “hartstikke zwaar”. Nou vind ik dat zelf in 99% van de gevallen ontzettend meevallen. Toch is het fijn om met wat praktische tips je leven als bewust alleenstaande moeder wat makkelijker te maken.

_

Tip 1. Laat je boodschappen thuis bezorgen

Sinds mijn zwangerschap, maak ik gebruik van Picnic. Picnic is een online supermarkt waar je je boodschappen doet via een applicatie op je telefoon. Je kiest een dag en tijdvlak waarin het bezorgd moet worden. Je rekent af en binnen de aangegeven uren wordt je bestelling bezorgd. Het is zelfs zo, dat je in de ochtend van de bezorgdag een melding krijgt op je telefoon met een specifieker tijdvlak.

Voorbeeld: je hebt gekozen voor bezorging op woensdag tussen 14:45 uur en 15:45 uur. Op woensdagochtend krijg je rond een uur of tien in de ochtend de melding dat je boodschappen worden bezorgd tussen 15:05 uur en 15:25 uur.
Op het moment dat de bezorger onderweg is, krijg je een melding dat je je boodschappen live kan volgen. Als je vervolgens de applicatie opent op de mobiel zie je daadwerkelijk een autootje op de routekaart rijden met bijbehorende tijdsindicatie: “Picnic is er over 20 minuten”. Hoe nauwkeurig wil je het hebben?

Ik ben er ontzettend over te spreken. Je kan suggesties doen voor de producten die ontbreken en jij graag in de winkel zou willen zien. Hierdoor is het assortiment al enorm uitgebreid, vergeleken met vorig jaar. Mijn ervaring leert dat de levering altijd op tijd is en de bezorgers zijn vriendelijk. Ze bezorgen tot in de keuken en lopen in mijn geval met de trap naar 3 hoog. Je kan statiegeld inleveren en de boodschappentasjes worden hergebruikt. De klantenservice is top; snel, goede oplossingen en meedenkend. Hier kunnen veel bedrijven nog een puntje aan zuigen!

_

Je merkt het. Ik ben er lyrisch over!

_

Iedereen in mijn omgeving geef ik de tip voor Picnic mee en nee, ik word niet gesponsord. Er zitten gewoon slimme ondernemers achter dit concept, ze doen het hartstikke goed en voor mij werkt het. Dat deel ik graag met anderen.

Qua productprijzen zijn ze iets goedkoper dan Albert Heijn. Het scheelt ongeveer vijf cent per product. Dit lijkt niet veel, maar stel dat jij elke week 38 producten koopt die 5 cent goedkoper zijn. Dan komt dit neer op 100 euro per jaar. De benzine kosten, het gesjouw en de tijd die je kwijt zou zijn voor een bezoek aan de supermarkt, heb ik dan nog niet eens meegerekend.

_

Tip 2. Eten invriezen

Hoe lastig is het niet om een portie voor één persoon te koken? Als je grotere hoeveelheden van producten koopt, is het in verhouding vaak goedkoper dan de eenpersoonsporties. Om die reden kook ik sinds ik op mezelf woon heel vaak voor twee personen. De helft eet ik op en andere helft vries ik in, om dat de week erna of twee weken later alsnog op te eten. Dit scheelt een hoop voedselverspilling en laten we eerlijk zijn, een avondje niet koken maar wel lekker eten is toch gewoon super fijn?!

Uit ervaring weet ik dat de meeste pasta- en rijstgerechten nog prima te eten zijn als je invriest. Zelfs vers gemaakte soep leent zich hiervoor! Aardappelgerechten vind ik minder geschikt om na het invriezen weer op te warmen en te eten. Aardappel wordt er erg kruimelig van en aardappelschijfjes worden zompig. Stamppot invriezen, kan wel. Dit smaakt prima na ingevroren te zijn geweest.

Deze tip is handig als je als bewust alleenstaande moeder in verwachting bent. Zo tegen het einde van de zwangerschap. Als je dan net bevallen bent, heb je een aantal verse maaltijden in de vriezer liggen die kan ontdooien, opwarmen en eten. Zo hoeft er niemand voor je naar de supermarkt en hoeft er niemand voor je te koken.

_

Als je kindje groter is, is deze tip ook nog relevant.

_

Levi eet sinds hij één jaar is met de pot mee. Ik kook vaak voor twee personen zodat we beide avondeten hebben. Soms kook ik voor 3 of 4 personen. Levi eet nog niet zoveel als een volwassene (gelukkig maar!), dus als ik voor 3 of 4 personen kook dan kunnen we daar twee keer van eten.

_

Tip 3. Leer je kindje zichzelf vermaken in de box

Vanaf de geboorte heb ik Levi minimaal één keer per dag in de box gelegd. Toen hij wat ouder werd en hij een beetje kon spelen, deed ik dit vaker dan eens per dag. Hierdoor is hij gewend aan het spelen in de box en zichzelf vermaken. Daar pluk ik nu de vruchten van.
Bijvoorbeeld als je een week ziek ben geweest en daarna de was hebt weggewerkt, met een grote stapel strijk als gevolg. Op zo’n moment zet ik Levi in de box, zet ik de strijkplank erbij in de woonkamer en ga ik staan strijken. Voor Levi is het veilig, want hij kan niet bij het hete strijkijzer en voor mij is het leuk om tussen het strijken door te kijken naar hoe hij zich vermaakt. Tussen het strijken door kan je natuurlijk gezellig met/tegen hem kletsen.

Toen Levi jonger was en nog niet zo bewegelijk, zette ik hem wel eens in een wipstoeltje op de grond, terwijl ik aan het strijken was. Hij keek zijn ogen uit, naar wat ik allemaal aan het doen was. Als ik tussendoor dan ook nog eens kiekeboe speelde, dan hield hij het wat langer vol er zo bij te zitten.

Ik heb het spelen in de box altijd gestimuleerd, maar tegelijkertijd heb ik hem zoveel mogelijk vrij laten bewegen omdat ik vind dat hij op ontdekking moet kunnen gaan. Blijkbaar heb ik er de juiste balans in gevonden want ook als ik hem nu wel eens in de box zet, gaat hij gewoon lief spelen.

_

Tip 4. Kook voordat je je kindje ophaalt uit de opvang

Deze tip is ideaal om meer tijd voor jezelf te creëren in de avond en niks meer te hoeven nadat je je kindje op bed hebt gelegd. Kort geleden ontdekte ik dat het heel praktisch is om het avondeten klaar te maken voordat je je kindje van de opvang haalt. Ik haal Levi altijd rond 17:00 uur van de opvang. Mijn werkdag duurt tot 16:00 uur. Zodra ik thuis kom rond 16:30 uur, ga ik meteen koken. Als de pannen met eten klaar staan dek ik soms alvast de tafel, was ik gebruikte spullen af en ruim ik de vaatwasser in. Dit is afhankelijk van hoe lang het koken duurt.

Ook als mijn werkdag om 17:00 uur zou eindigen, zou dit een mogelijkheid kunnen zijn voor mij want ik kan Levi ophalen tot 18:00 uur.

_

Afhankelijk van jou werktijden en de openingstijden van de kinderopvang, zou ik dit zeker eens een week proberen.

_

Voorheen haalde ik Levi uit de opvang, moest ik gaan koken en hem ondertussen in de gaten houden. Na het avondeten, ruimde ik de boel op terwijl ik hem in zijn eentje liet spelen. Daarna deed ik hem in bad, gaf ik hem een fles en legde ik hem op bed. Hierdoor had ik weinig quality time met hem en dat terwijl hij al een hele dag bij de opvang was geweest.

Soms speelde ik met hem mee in plaats van de boel op te ruimen en deed ik dat nadat ik hem op bed had gelegd. Maar eerder je dan een keer kan gaan zitten… Vooral als je een keertje laat thuis bent uit je werk door file of een uitgelopen vergadering. Dan is de avond heel kort.

Tegenwoordig zorg ik dat ik het eten klaar heb en zoveel mogelijk spullen heb opgeruimd. Nadat ik Levi uit de opvang heb gehaald, speel ik een kwartiertje met hem. Hij vindt dat heerlijk. Daarna gaan we eten, ruim ik de laatste dingen op terwijl hij zichzelf vermaakt en daarna heb ik vaak nog tijd over om nog even met hem te gaan spelen, voordat ik hem ga douchen.

Sinds ik deze verandering heb gemaakt, zijn de avonden veel relaxter. Levi krijgt meer aandacht, ik vind het heerlijk om na een werkdag echt even tijd voor hem te hebben zonder in mijn achterhoofd te hebben wat ik allemaal nog moet doen. En op het moment dat hij op bed ligt, is mijn avond begonnen. Dan hoef ik niets meer te doen.

_

Tip 5. Tegelijk douchen

Als je kindje één jaar is geweest, mag hij/zij mee eten met de pot. Super handig,; je hoeft geen aparte maaltijden meer te koken en je kan gezellig samen eten. Ook douchen kan tegelijkertijd.

Sinds Levi goed kan zitten zet ik hem in een badring in de douche. Ik laat hem spelen met badeendjes en ander plastic speelgoed dat waterbestendig is. Terwijl hij aan het spelen is, kan ik hem inzepen, afspoelen en zijn haren wassen. Tussendoor kan je zelf ook douchen en je haar wassen. Als ik klaar ben met douchen, dan droog ik mezelf eerst af voordat ik hem uit de douche haal om af te drogen. De douche laat ik dan aan staan, anders koelt hij teveel af.

Je kan ook je kindje in een handdoek of hydrofiele doek wikkelen en op de grond zetten/leggen in de douche. Je kindje kan dan even spelen, terwijl jij je afdroogt. Levi blijft echter niet rustig zitten om te spelen. Om te voorkomen dat hij met zijn natte blote voetjes op de gladde tegelvloer gaat staan, doe ik het dus op deze manier.

_

In het begin ging Levi huilen als ik hem onder de douche zette, maar na een week was hij eraan gewend.

_

Ik liet hem eraan wennen door hem de douchekop te geven zodat hij die kon bekijken,. Ik heb hem de waterstralen laten voelen en laten zien dat ik onder de douche ging staan.

Mocht jou kindje er dus geen plezier aan beleven om onder de douche te gaan. Wellicht heb je dan iets aan deze tip en kan je het ook op deze manier aanpakken. Houd het even een week of twee weken vol, voordat je het opgeeft.

Als je kindje jonger is dan één jaar en nog niet heel erg bewegelijk of zwaar, dan kan je hem/haar hij je nemen onder de douche. Ze verkopen speciale handschoenen die je aan kan doen om meer grip te hebben op je kindje onder de douche.

_

Heb jij als (bewust) alleenstaande moeder nog een tip voor mij en andere bewust alleenstaande moeders om het leven wat makkelijker te maken? Deel hem in de comments!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.