5 random vragen aan mij als BAM

Afgelopen woensdag vroeg ik via mijn Instragram stories wat je van mij wilde weten. In dit artikel beantwoord ik vijf van de gestelde vragen.

_

Wanneer wist je zeker dat je voor een kindje wilde gaan?

Kort gezegd: toen ik er lang genoeg over nagedacht had en alles op een rijtje had gezet.

Er is een heel proces aan vooraf gegaan, voordat ik daadwerkelijk besloot om moeder te worden. Een bewust alleenstaande moeder nog wel! Ik heb écht even de tijd voor genomen om uit te zoeken wat dit inhoudt, wat me te wachten zou staan en bovenal, of dat wel echt was wat ik wilde. Kon ik niet gewoon nog even wachten tot ik een leuke kerel tegen het lijf zou lopen, waarmee ik zou trouwen en een gezin kon stichten. In mijn hoofd kon dat laatste niet, anders zou ik nu geen moeder zijn geweest. Mijn gevoel zei me steeds vaker dat dit was wat me gelukkig(er) zou maken. De tijd was daar om moeder te worden, ik had lang genoeg gewacht en ik wist dat ik dit aan zou kunnen en durven in mijn eentje. Als je het hele proces wilt weten, verwijs ik je door naar dit artikel.

_

Hoe ben je op je normale gewicht gekomen na de zwangerschap?

Tijdens mijn zwangerschap ben ik flink wat kilo’s aangekomen. Mijn hele zwangerschap stond in het teken van eten; ik kon wel eten, dan weer niet, dan moest ik elk moment wat kunnen eten om de misselijkheid tegen te gaan, dan had ik weer last van cravings… Het viel niet mee, haha! Eerlijk is eerlijk, ik heb een mooie zwangerschap gehad en behalve de extreme vermoeidheid heb ik niks te klagen gehad. Ik at waar ik trek in had en lette iets minder goed op de hoeveelheden zoals ik normaal doe. Dit heeft ertoe geleid dat ik 22 kilo ben aangekomen tijdens mijn zwangerschap.

Mocht ik van mezelf alles eten tijdens de zwangerschap, heb ik me na de bevalling meteen alles ontzegt. Ik heb suiker tot het minimum beperkt, ik at geen fast food en ben normale hoeveelheden gaan eten. Ik at zoveel mogelijk gezonde voeding en gebruikte alleen gezonde producten. Dit zorgde ervoor dat ik een maand na de bevalling al ruim 14 kilo was afgevallen.

Ik heb deze strategie volgehouden totdat ik weer moest gaan werken. Op dat moment moest ik nog 5 kilo afvallen om op mijn normale gewicht te komen. Toen ik ben gaan werken, ben ik iets minder streng voor mezelf geworden wat betreft suiker en ander ongezond eten. Ik ben toen wel begonnen met calorieën tellen. Hiervoor gebruik ik een app op mijn smartphone waarbij ik alleen hoef in te voeren wat ik heb gegeten en hoeveel. Deze app berekent aan de hand van een aantal vragen en je doel, hoeveel calorieën je per dag nodig hebt. Door me aan deze hoeveelheid te houden, ben ik de laatste kilo’s kwijt geraakt. Uiteindelijk heeft het 6,5 maand geduurd voordat ik op mijn oude gewicht was.

_

Voel je je wel eens eenzaam?

De eerste maanden na de geboorte van Levi, heb ik voor mijn gevoel een beetje in een roes geleefd. Je moet wennen aan je nieuwe leven, alles is nieuw en doe je voor het eerst, je hebt een kindje om voor te zorgen en hij bepaalt grotendeels het ritme van de dag. Toen ik weer ben gaan werken, had weer even zo’n periode. Hoe combineer je het moederschap met werken? Tot die tijd heb ik nooit last gehad van eenzaamheid. Ik redde me prima in mijn eentje.

Toen alles op rolletjes liep en mijn nieuwe leven “normaal” was geworden, kreeg ik langzaam wel eens een gevoel van eenzaamheid. Als je thuis komt uit je werk, dan is er niemand waarmee je de dag kan doornemen. Nadat ik Levi op bed heb gelegd, heb ik een momentje voor mezelf, maar dan ben je alleen. Je hebt niemand om mee te praten. Ook zat de eenzaamheid soms in kleine dingen. Er zijn wel eens dagen dat je ontzettend moe bent, niet lekker in je vel zit of ziek bent.

_

Dan voel je je wel eens eenzaam als je in je eentje voor een kindje moet zorgen én voor jezelf.

_

Ik denk echter niet dat het een verschil maakt of je wel of geen kindje hebt. Als ik iets heb geleerd is het wel dat je nooit aan kinderen moet beginnen met het idee dat het je minder eenzaam doet voelen. Eenzaamheid is een gevoel wat in jou zit, dat is niet iets wat anderen voor je op kunnen lossen; je kindje niet, maar ook je omgeving niet. Alleen jij kan actie ondernemen om dit gevoel om te buigen naar iets positiefs. Voor de één is dat mensen opzoeken, met iemand afspreken. Voor de ander is dat je gevoel ombuigen naar het positieve door bijvoorbeeld iets te gaan doen wat je leuk vindt.

Tot Levi zijn eerste verjaardag heb ik mij dus wel eens eenzaam gevoeld. Inmiddels heb ik deze gevoelens niet meer. Ik ben tevreden met mijn leven, hoe het nu is. Als Levi ’s avonds al lekker ligt te slapen, heb ik even tijd voor mezelf en kan ik doen waar ik zin in heb. Ik kan daarvan genieten en ga dan met een positief gevoel slapen. De volgende ochtend heb ik dan weer nieuwe energie om er een mooie, leuke dag van te maken.

_

Heb je striae door de zwangerschap?

Ik heb geen striae overgehouden aan de zwangerschap. Daar ben ik blij mee. Ik kan nu makkelijk zeggen dat het me niet uitgemaakt had, als ik er wel striae aan overgehouden zou hebben. Dat is dan ook niet helemaal waar. Ik denk dat ik daar wel enige moeite mee gehad zou hebben, als dat zo was geweest. Uiteindelijk zou ik het accepteren zoals het is. Mijn lichaam heeft een prachtig, gezond kind op de wereld gezet en dat is veel belangrijker dan de eventuele littekens of striae.

Mijn moeder heeft wel hele erge striae overgehouden aan haar zwangerschappen. Ik ben daardoor altijd bang geweest dat dat bij mij ook zo zou zijn. Om te voorkomen dat ik striae zou krijgen, ben ik daarom vanaf het eerste moment dat ik zwanger was begonnen met het insmeren van mijn buik.

_

Ja, ook toen er nog niets te zien was.

_

Elke ochtend smeerde ik mijn buik in met Bepanthen Zwangerschapsstriemen Balsem. Deze balsem trekt snel in en zou helpen zwangerschapsstriemen te voorkomen en te verminderen.

Voor het slapen gaan smeerde ik mijn buik in met Bio-Oil huidverzorgingsolie. Deze olie zou helpen om de zichtbaarheid van de huidstriemen te verminderen. Bio-Oil is een olie en daardoor vettiger dan de Bepanthen balsem. Voor het slapen gaan vond ik dat niet erg, maar je kleding dragen over een vettige huid vond ik minder prettig.

Het insmeren van mijn buik heb ik volgehouden tot een maand of 6 na de zwangerschap. Dat het gebruik van deze 2 producten, ervoor heeft gezorgd dat ik geen striae heb, kan ik niet bewijzen. Ik denk dat het een combinatie is van deze verzorgende producten, het zelfherstellende vermogen van mijn huid en een beetje geluk. Als ik voor een tweede keer zwanger zou raken, dan zou ik het in ieder geval weer doen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

_

Wat voor werk doe je, hoeveel uur en is het te combineren?

Ik werk in de sales, een werkveld dat ik als tiener altijd terzijde schoof omdat het “niks voor mij is”. Tijdens mijn HBO-studie werkte ik bij een kantoorboekhandel. Hier kwam ik in aanmerking met het vertegenwoordigers vak. Nadat ik was geslaagd voor mijn HBO-studie, was er kort daarna een vacature vrij als vertegenwoordiger bij een groothandel in papierwaren. Ik werd aangenomen. Binnen een jaar ben ik doorgegroeid naar een hogere functie en vanuit die functie, ben ik op kantoor terecht gekomen. Op dit moment werk ik als Senior Backoffice Sales medewerker.

Tijdens mijn HBO-studie werkte ik 32 uur. Ik deed mijn studie in deeltijd, waardoor ik zoveel uur kon werken. Ik bagatelliseer het een beetje, want een HBO-studie in deeltijd is net zo zwaar als één in voltijd, alleen doe je een deeltijdstudie naast een reguliere werkweek. Soms was het flink aanpoten, zeker omdat ik destijds op mezelf woonde.

Toen ik bij de groothandel ben gaan werken, ben ik gestart met een werkweek van 40 uur. Dit heb ik zo gehouden, tot de geboorte van Levi. Ik ben terug gegaan naar een werkweek van 32 uur. Enerzijds zou ik nog minder willen gaan werken, anderzijds ook weer niet. Zolang ik dit niet helder heb, blijf ik 32 uur werken.

_

Mijn werk is goed te combineren met het moederschap.

_

Ik heb geen loodzware baan over het geheel genomen. Er zijn wel eens hele drukke tijden op kantoor, maar als dat aan de hand is probeer ik wat gas terug te nemen in sociale afspraken. Ik word steeds makkelijker en sneller in het huishouden. Daarmee zeg ik niet dat ik het minder secuur doe, maar als het vandaag niet af is – dan is er morgen weer een dag. Door er wat relaxter mee om te gaan, creëer je geen stress bij jezelf.

Natuurlijk zijn er ook zware momenten. Zo zal je net zien, dat als er veel werk gedaan moet worden op kantoor, in korte tijd, dat Levi dan ziek wordt waardoor hij mij nodig heeft en ik thuis blijf om voor hem te zorgen. Of Levi is niet ziek, maar ik voel me niet lekker. Dat soort dingen houd je altijd. Neem alles zoals het komt, het gaat voorbij en komt allemaal goed.

_

Als jij het leuk vindt om deze vragen ook te beantwoorden, dan kan dat onder dit bericht. Dat vind ik in ieder geval leuk om te lezen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.